MÁTE V LETE VEĽA OVOCIA A NEVIETE ČO S NÍM? VYROBTE SI Z NICH ZDRAVÉ DOMÁCE PRODUKTY


Ako sa hovorí smiech je najlepším liekom proti zlej nálade. Smiech a ……..OVOCIE! Najmä ak to ovocie svojimi farbami pripomína dúhu. Milujem ovocné šaláty a tento dupľom. Nie len kvôli dúhovým farbám ale niečomu extra: dressingu. Skúste ho sami:

jablka
 
½ kg broskýň
2 veľké strapce stolového hrozna
500 g jahôd
250 g čučoriedok
½ kg marhúľ
(voliteľné: ananás, mandarínky)
1 veľký jogurt gréckeho typu
2-4 PL cukru alebo medu
1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový lusk
 
Postup:
Ovocie umyte, ošúpte a nakrájate na menšie kúsky. Dajte ich do sklenenej alebo porcelánovej misy. Jogurt zmiešajte s cukrom a vanilkovými zrnkami alebo extraktom a zľahka zamiešajte do šalátu.
 
Malý tip: jogurt „gréckeho“ typu sa dá jednoducho pripraviť aj z obyčajného, stačí ho len zmiešať s kyslou smotanou v pomere 1:1, vyklopiť do sitka a nechať odkvapkať niekoľko hodín

kompot
 
 
Ak milujeteželé medvedíkov alebo želé cukríky tak ako ja ale chcete sa vyhnúť konzervantom a rôznym prídavným látkam tak si ich môžete veľmi jednoducho vyrobiť aj sami doma. Budete k tomu potrebovať len minimum surovín.
 
ľubovoľné ovocie (višne, čerešne, jablká, jahody, maliny, čučoriedky, melón, hrozno atď)
1 ks želatínový stužovač za studena
cukor alebo med podľa chuti
citrónová šťava

medvídci
 
Umyté, vykôstkované a nakrájané ovocie poriadne rozmixujte a prepasírujte cez sitko aby ste zachytili hrubú dužinu a väčšie časti ovocia. Do približne 700 ml šťavy pridajte cukor a citrónovú šťavu podľa chuti a želatínový stužovač podľa návodu.
Zmes nalejte do formičiek a nechajte stuhnúť. Prípadne to celé nalejte na plech na pečiaci papier a potom vykrajujte ľubovoľné tvary s vykrajovátkami.